Yoga & Pilates

Yoga en Pilates Lessen

Yogastudio Sacha heeft in de loop der jaren een zeer gevarieerd en groot aanbod aan lessen opgebouwd en we blijven in ontwikkeling.


Dit maakt onze studio uniek in Hoorn en omstreken en daar zijn we bjzonder trots op !


Dit biedt jou de kans om de meest prettige, geschikte en uitdagende vorm(en) van yoga -en pilates te ontdekken en te volgen binnen onze prachtige studio in de binnenstad van Hoorn. De lessen worden gegeven door een groot team van goed opgeleide en ervaren docenten.

Ons huidige aanbod vind je hieronder beschreven:

Yoga Lessen

 • Hatha Yoga
 • Ontspanningsyoga
 • Yin Yoga
 • Vinyasa Yoga
 • Yin Yang Yoga
 • Chakra Yoga
 • Flow yoga

 • Restorative yoga

HATHA YOGA


Hatha Yoga is de meest beoefende vorm van yoga in het Westen. Het benadrukt vooral de fysieke kant binnen de klassieke yoga. Hatha yoga is heerlijk om te onthaasten en te ontspannen of in ieder geval stress te verminderen.


Hatha yoga vervordert jouw gezondheid in de brede zin van het woord. Je zult je al gauw beter voelen op velerlei gebied. Je krijgt meer energie en voelt je meer in balans. Bij Hatha yoga neem je houdingen aan (asana’s genoemd) en leer je verschillende ademhalingstechnieken. Elke lichaam is geschikt voor yogabeoefening.


De intensiteit is afhankelijk van de mate waarin een asana aangenaam aanvoelt. Het is belangrijk dat je jouw lichaam geen geweld aan doet. Binnen jouw eigen grenzen blijven is de basis en door herhaling zul je week na week kleine veranderingen bewust worden. De connectie tussen jouw lichaam en jouw hoofd en hart, met ander woorden jouw innerlijk en uiterlijk lichaam laten samenwerken brengt die verbinding tot stand.


Terug bij jezelf, weer beter in balans. Betere lichaamshouding. Betere ademhaling. Meer focus en meer energie zijn veelgehoorde resultaten van hatha yoga beoefening.

ONTSPANNINGSYOGA


Met zachte yogahoudingen, easy flows en een mix van diverse stijlen ontdek je opnieuw je eigen lichaam.


Waar voel je spanning en hoe kun je met adem en beweging meer ruimte in creëren. Je onderzoekt je eigen grenzen en leert om deze te bewaken en steeds weer trouw te blijven aan jezelf.


De yoga wordt begeleidt met mindfulness elementen waardoor je rust vindt in je geest. Je ontdekt allerlei manieren die je thuis en op je werk toe kunt passen om je ontspanning te vinden.

YIN YOGA


Yin Yoga is een fantastische, diepe vorm van yoga waarbij vloer gerelateerde houdingen voor langere tijd (3 a 5 minuten) worden aangehouden.


De houdingen die je bij deze vorm van yoga aanneemt zijn vooral gericht op het versterken en versoepelen van het dieper gelegen fascia, bindweefsel, ligamenten, pezen en zelfs gewrichten terwijl de spieren tijdens de houdingen ontspannen. Bovendien stimuleert deze practice de stroom van Chi (levenskracht) in de meridianen en de bijbehorende organen.


Bij het regelmatig beoefenen van Yin Yoga kan het o.a. flexibiliteit verbeteren, spanningsklachten verminderen, stress reduceren, lichaam en geest in balans brengen, zorgen voor een betere circulatie, een open mind creëren.

VINYASA YOGA


Vinyasa yoga stamt af van Ashtanga vinyasa yoga. Vinyasa yoga noemt men ook wel flow yoga, power yoga enz. Het is een gecoordineerde voortdurende beweging(flow) van bepaalde houdingen op het ritme van de ademhaling.


De ademhalingstechniek die hierbij wordt gebruikt is de ujjayi ademhaling. De staande houdingen worden aan elkaar verbonden door middel van de zonnegroet en de zittende houdingen door middel van de zittende vinyasa.


Deze combinatie van ademhalen, bewegingen en houdingen is helend voor lichaam en geest.

YIN YANG YOGA


Een Yin Yang les richt zich op het versoepelen en versterken van bindweefsel en gewrichten. Het is een les waarin je zowel fysiek uitgedaagd wordt als geheel tot rust komt.


Waar het bij andere yogavormen vaak draait om het actief aanspannen van spieren, is het bij Yin yoga juist de bedoeling spieren zoveel mogelijk los te laten. De houdingen worden langer vastgehouden (denk aan 3 tot 5 minuten) dan tijdens een reguliere yogales.


Het Yin gedeelte focust zich op zittende houdingen. Het Yang gedeelte is iets actiever, ook hier houden we de asana’s langer vast waarbij gelet wordt op zowel uitlijning als ademhaling.


Tijd en zwaartekracht bieden je de ruimte om op een ontspannen manier je eigen grenzen te ontdekken en verleggen.

CHAKRA YOGA


Chakra is Sanskriet voor ‘wiel’ of ‘werveling’: chakra’s zijn belangrijke energiecentra in je lichaam die energie opnemen en het daarna door je lijf verplaatsen. Tenzij zich ergens een blokkade bevindt.


Chakra yoga is een yogastijl met yogahoudingen en rituelen om je chakra’s te stimuleren; energiepunten worden geactiveerd en gevoel kan vrij gaan stromen.


Of je nu een beginnende yogi bent of al jaren op de mat staat, Chakra yoga is voor iedereen.

FLOW YOGA


Flow yoga: een coördinatie van een flow van bepaalde houdingen op de beweging van de ademhaling. Je flowt als het ware van de ene naar de andere houding in een reeks.


Flowyoga is een manier om de spierkracht en de flexibiliteit te trainen, het is een energieke vorm van de yoga tak. De reeks van oefeningen (flows) zijn iets  intensiever dan Yin Yoga.


Flow yoga brengt veel voordelen met zich mee. Ten eerste word je al een stuk bewuster van je eigen lichaam en train je je ademhaling. Ook wordt je houding stukken beter en dit zorgt op de lange termijn voor minder spanning in je lichaam. Flow yoga is een uitstekende manier om stress in je lichaam te verminderen. Door flow yoga wekelijks uit te voeren, zorg je voor balans en harmonie van het lichaam.

RESTORATIVE YOGA


Restorative yoga, of herstellende yoga, is bedoeld om tot diepe ontspanning te komen en daarmee het lichaam te laten herstellen.

Dit houdt in dat je met het beoefenen van deze yogavorm het zelfherstellende vermogen van je lichaam activeert.


Nog meer dan yin yoga, is herstellende yoga een rustige vorm van yoga. Er worden kussens, bolsters en dekens gebruikt om het lichaam volledig te ondersteunen, waardoor het lichaam geheel kan ontspannen.


De houdingen worden langere tijd aangehouden, gemiddeld tien minuten.
Herstellende yoga helpt een ongezond lichaam, of een gewond lichaam, zichzelf zo goed mogelijk te herstellen.


Daarom is deze praktijk iets voor u als u recentelijk een blessure heeft gehad of zich onwel heeft gevoeld. Restorative Yoga ondersteunt een lichaam dat genezing nodig heeft.

Pilates Lessen

 • Pilates

 • Ball Pilates

 • Power Pilates

 • BBB Pilates

 • PIIT (Pilates Intensieve Interval Training)

 • Core & More Pilates

 • Aerial pilates

 • Body Shape Pilates

 • Qi Gong

PILATES


Pilates is een fusie van oosterse en westerse oefeningen waarmee een betere lichaamscontrole verkregen wordt.


Het is gericht op het gebruik van correcte een ademhaling en de juiste balans tussen souplesse, kracht en spierspanning. Het is een aangename blessurevrije manier van bewegen.


Bij Pilates-oefeningen gaan we uit van het gebruik van de spieren van de buik, onderrug en billen als ‘krachtcentrum’, waardoor de rest van het lichaam vrij kan bewegen.


Alle leeftijden, alle niveaus en alle posturen kunnen meedoen. Ook revaliderende mensen. Iedereen die aan Pilates doet komt namelijk letterlijk en figuurlijk beter in zijn of haar vel te zitten!!


De meest gehoorde klacht onder 80% van de volwassenen is rugpijn. Pilates is uitermate geschikt om de rug weer sterker en mobieler te maken. Naar onze mening zelfs zinvoller dan een maximale krachttraining met fitness apparatuur.


Dus een poosje weinig gesport, een blessure opgelopen of wat extra vakantiepondjes aangekomen? Geen probleem, we pakken het samen aan en gaan we op jouw persoonlijke niveau aan de slag met deze wetenschappelijk onderbouwde methode.

BALL PILATES


Pilates is een zeer uitgekiende methode van lichaamsbeweging in combinatie met de juiste ademhaling en in dit geval dus mét een (grote) bal.


BBP is een toegepaste vorm van Pilates met de zogenaamde ‘ Balance-ball’ (skippy bal zonder hengsel) De bal zorgt enerzijds voor een beetje steun en houvast bij de oefeningen, anderzijds voor een extra uitdaging en een intensivering van de doorwerking op spieren, pezen & gewrichten.


Heb je ook (regelmatig) last van uw rug dan is de Balance Ball Pilates een doeltreffende methode om jouw rug te versterken en stabiliteit te verbeteren. Na een poosje zal jouw algehele gevoel van in balans zijn sterk verbeteren.

POWER PILATES


Pilates is een zeer uitgekiende methode van lichaamsbeweging in combinatie met de juiste ademhaling en in dit geval ook oefeningen met gewichtjes.


Pilates met power. Lekker actief. Kom meedoen met de fijne bewegingsmethode Pilates.


Alle spieren en alle gewrichten worden soepel en sterk gemaakt. Dit geeft meer energie en meer souplesse

BBB PILATES


Daag jezelf uit; extra aandacht voor buik, billen en benen.

PIIT (Pilates Intensieve Interval Training)


Interval training op basis van pilates oefeningen afgewisseld met cardio.
Daag jezelf uit!
7 oefeningen, 45 seconden, 15 seconden rust.
We doen 4 rondjes, dus 28 minuten inspanning.
Daarna buikspieroefeningen.
We sluiten af met rekken/ strekken én natuurlijk een fijne eindontspanning

CORE & MORE PILATES


Tijdens deze les wordt er aandacht besteed aan:
* je lichaamsbewustwording
* bewegen vanuit je kern (core)
* ontspanning
Dit aan de hand van een warming up, ademhalingsoefeningen, oefeningen uit de Pilates methode en een heerlijke eindontspanning!
Zodat je je dag weer met ruimte, kracht en energie in je lijf én in je hoofd kunt vervolgen!

AERIAL PILATES


Sacha heeft in het voorjaar de opleiding tot Aerial Yoga Teacher gevolgd bij de grondlegger van Aerial Yoga in Nederland, Janneke van Amersfoort. Aerial yoga is yoga met een soort hangmat. Het wordt dus ook wel hangmat yoga genoemd. Sacha heeft hier haar eigen pilates variant op ontwikkeld.


En zo fijn als dat het klinkt, is het ook ! Het feit dat je de zwaarte kracht anders benut, maakt dat je geholpen wordt met de uitvoering van de pilates oefeningen en al snel ontspanning ervaart.


De aerial doeken zijn hangen aan de grote balken van Studio 1.

BODY SHAPE PILATES


Bij deze Body shape pilates komen alle spieren aan bod .


Je traint zowel cardio vasculair als jouw core muscles.


Docente Green neemt je mee in deze heuse body shape op ons rooster.
Na de warming-up , diverse uitdagingen waar geen spier ongemoeid blijft !

QI GONG


Chi Neng Qigong is een bewegingsmeditatie waarbij lichaam, geest en energie wordt verenigd door oefeningen. De methode, die diep geworteld is in de klassieke Qigong en martial arts, versterkt de qi-stroom binnen het lichaam en transformeert de vitale levensfuncties.


Jan heeft veel ervaring opgedaan tijdens zijn opleiding level 1 en 2 bij het instituut Chi Neng te Arnhem. Chi Neng Qigong kun je het beste beoefenen met een open mind zonder al te veel concepten.


Het is veel beter eerst te ervaren hoe jouw lichaam en geest deze bewegingsmeditatie ondergaat. Na de les kun je altijd vragen stellen.